Зеленчукопроизводителите също са пред фалит заради скъпите торове от Украйна 

...
Зеленчукопроизводителите също са пред фалит заради скъпите торове от Украйна 
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите ще блокират границата и София, протестът им вече нямало да е мирен

Зеленчукопроизводителите също са пред банкрут поради скъпите торове от Украйна 

Гневни зърнопроизводителите се заканиха да блокират границите поради вноса на зърно от нечисти региони на Украйна без фитосанитарен надзор. Те ще подкарат тракторите си и по улиците на София, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени. Пред Нова телевизия ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов даже загатна, че митингът им към този момент няма да е кротичък. 

„ Положението е доста съществено. Прагът на самообладание е минат. Хората не могат да продължат да развиват бизнеса си. Пазарът е западнал, а складовете са цялостни с вносен слънчоглед, чийто генезис не е явен “, добави той.

„ Без благонадежден фитосанитарен надзор не знаем какво зърно влиза и по какъв начин се смесва то с българското. Този артикул излиза на пазара. Знаете, че в Украйна се води война. Има нечисти региони там. Когато поискахме да се вземат проби, се оказа, че България няма упълномощени държавни лаборатории “, акцентира Костадинов. 

„ Сега сме в подготовка за есенна акция, за пазаруване на торове, за обработка на почвата, само че липсват средства, тъй като няма продажби. Хората изнемогват. Протестът ония ден беше кротичък. Това бе едно предизвестие към политиците. България излезе с позиция на Съвета на министрите, уведомихме Европа за казуса, само че нещата не се ли оправят, излизаме на митинг и то по границите и в София “, сподели още той.

Зърнопроизводители от месеци упрекват страната, че не пази по никакъв метод българската продукция. Повод за това стана безмитния импорт на украинско зърно. 

Междувременно стана известно, че и зеленчукопроизводители са застрашени от всеобщи банкрути. Заради високите цени на газа и силата, повишаването на торовете, които се внасят главно от Украйна, огромна част от тях се отхвърлят от бизнеса си. 

Кореспондентът на Нова телевизия от Русе Наталия Йорданова предизвести, че е доста евентуално да останем без ранни български зеленчуци. Тя разкри, че оранжериите край Мартен  следващата година ще останат празни. Собствениците им оповестиха, че няма да засеят семена за последваща годишна продукция и една от аргументите за това е неналичието на пазари за осъществяване на продукцията, която е с прекомерно висока себестойност поради надутите цени на горивата и на торовете. 

Повечето растения и сега не се берат. 

„ Ще си изкарам годината и мисля да завършвам “, споделя Иван от Мартен. 

Земеделецът споделя, че токът, който му би трябвало за залагане на разсадите и цените на препаратите за растителна отбрана, са доста скъпи.  

Цените на отглежданите от него домати и краставици не са се увеличавали от години. Вносът на зеленчуци и плодове също подбивал пазара за локалните производители. Нямало пазар за реализация на дребните производители. Затова част от насажденията в оранжерията стоят на корените и към този момент загниват. 

Вероятно през зимата няма да има зеленчуци, а напролет хора като Иван няма да засадят оранжериите си и ще си търсят нова работа. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР